A gyógygombák jótékony hatásai

Az oxigén (O2) molekula oxidációs jellegénél fogva  romboló hatással van az élő szervezetre és megfelelő körülmények, illetve kölcsönhatások révén  az (O2) és (H2O2) enzimromboló tevékenységet mutat és a testünket alkotó fehérje állományt is képesek károsítani, rombolni. A gombákban található antioxidáns vegyületek  ennek meggátolásával képesek megelőzni ezt a folyamatot. 

A következőkben különböző gombákat fogunk ismertetni, amik a fentiek alapján elősegíti  egészségünk fenntartását

Phellinus rimosus

Ez a gombaféle főképp síkságokon, illetve trópusi erdőkben honos. A kínaiak rájöttek, hogy a forró víz képes kioldani a gomba értékes vegyületeit, ami rengeteg betegségre gyógyír, illetve felfrissíti a szervezetet, nem utolsó sorban úgy vallják, hogy az élettartamot is képes meghosszabbítani. 

Ganoderma

Ezen gombafélével áll az emberiség leghosszabb ideje kapcsolatban. Közel 4000 éve alkalmazzuk, köszönhetően immunrendszer erősítő, anti-tumor és méregtelenítő hatása miatt. Különböző kísérletek során kimutatták antioxidáns és kelátképző tulajdonságait is.

Agaricus bisporus

Hétköznapi nevén a csiperkegomba, elterjedt lett Európában és Észak-Amerikában. Határozottan kijelenthetjük, hogy a legtermesztettebb gombafélék közé tartozik, főzve, nyersen, bárhogy fogyasztható.  Nyomokban antioxidánst tartalmazó összetétele miatt szintén kedvezően járul hozzá  étrendünkhöz.

Pleurotus gombák

Ide tartozik például a laskagomba is, amit előszeretettel termesztenek világszerte. Ezek a gombafélék gyulladáscsökkentő, antioxidáns és rákellenes tulajdonságokkal rendelkező összetételüknek köszönhetően előszeretettel ajánlott tápanyag forrásnak számítanak. Emellett lipidperoxidáció meggátolását tartalmazó kivonat nyerhető ki belőlük.

Antimikrobiális tevékenység

Az orvostudomány vívmányait előszeretettel használják az emberek betegségek esetén (lásd antibiotikum), viszont ez napjainkban a minket megfertőző kórokozók rezisztens viselkedését váltotta ki, amiből kifolyólag az eddig bevált gyógyszerek egyre inkább gyengülő hatással vannak már csak rájuk. Ennek eredményeképpen újabb gyógyszerformulák kereséséhez és kutatásához folyamodtunk. A gombákból gazdagon kinyerhető kivonatok, illetve a bennük található micélium, a fertőző vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók széles skálájával szemben jelenthetnek gyógyírt. 

Annak érdekében, hogy természetes környezetükben a gombák túléljenek, antibakteriális összetevőkre van szükségük. Számos antimikrobiális anyagtól képesek magukat megvédeni a gombák. Ezen tulajdonságuk tanulmányozása hasznos lehet az emberiség számára. A későbbiekben majd folytatjuk az antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező gombák felsorolását.

Lentinula edodes

Rengeteg bacilus (például a Staphylococcus aureus) ellen is hatásos a shiitake gomba, oxálsav tartalma miatt. Etanolos kivonata pedig a paraziták által okozott fertőzésekre használatos.

Az Agaricus bisporus (csiperkegomba)-ból származó kivonat Gram-pozitív baktériumok ellen hatásos gyógyszer alapanyag és bizonyos szintig a Gram-negatív baktériumokra is van egy kevésbé erős hatása.