A gyógygombák potitív hatásai

Mik lehetnek a gyógygombák emberi szerezetre gyakorolt pozitív hatásai?

1, Rák elleni küzdelem

Bizonyos gombafajták az étrendünkhöz hozzáadva jelentős pozitív hatással bírnak a rák, leukémia és a tumorok elleni küzdelemben. A gombákban található vegyületek képesek arra, hogy lelassítsák a ráksejtek növekedését, valamint megelőzhetik a DNS-károsodást, a sejt mutációt, valamint a tumorok kialakulását.

A gombák emellet más pozitív mellékhatást is kínálnak a rákos betegek számára, például a hajhullás és az émelygés kezelésére.

Eddig még egyetlen gombát sem ajánlottak önmagában a rák elsődleges kezelésére, de a kutatások eredményei egyre többször azt mutatják, hogy bizonyos gyógyászati gombák rengeteg pozitív hatást gyakorolnak a rák ellen.
 
2, Az immunrendszer erősítése

Rengeteg gyógygomba rendelkezik antivirális és antibakteriális tulajdonságokkal, ahogy ezt már említettük.
Ezek segítségünkre lehetnek a hétköznapi megfázások és az influenzák legyőzésében, de különböző súlyosabb betegségek kezelésében is, mint például a HIV.

A gombák számos olyan komplex cukor vegyületet és poliszacharidokat tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek az immunrendszer számára.

Mivel a gombák gazdagok antioxidánsokban, segíthetnek legyőzni a káros szabad gyököket, melyek károsíthatják a sejteket, ezáltal gyulladásokat és fertőzéseket okozva a testben.

3, Szív egészség

A gyógygombák (kiváltképp a shiitake) sztatin nevezetű vegyületeket is tartalmaznak.
Ezeket a vegyületeket írják fel a leggyakrabban a vér  koleszterol szintjének a csökkentésére. A gyógygombák a “rossz” LDL koleszterolt célozzák a testben, illetve javítják a “jó” HDL koleszterol szintet. Ezek a gombák segítenek a gyulladások csökkentésében, melyek általában fő okozói az érelmeszesedés kialakulásának.

A gombák fitonutrienseket tartalmaznak, melyek megakadályozzák, hogy a sejtek az erek falához tapadjanak, ezáltal kialakítva az érelmeszesedést. Mind az LDL koleszterol, a lepedékek és az érelmeszesedés fő okozói a szívinfarktusnak, stroke-nak és más szívbetegségeknek.

4, Energetizáló hatás

A gyógygombák javíthatják a fittséget, ezáltal lehetővé téve, hogy gyorsabban fussunk, vagy jobban bírjuk az intenzív edzéseket, illetve segíthetnek a mindennapi fáradtság csökkentésében.

A gombák olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek növelik a vérsejtek energiatermelését az izmokban. Emellett segítik az edzés által felhalmozódott tejsav csökkentését, valamint segítik a méreganyagok gyorsabb eltávolítását.
Bizonyos típusú gombák ellazíthatják a hörgőket, ezáltal könnyítve a légzést. Ha ezeket a hatásokat összeadjuk, ezek a hatóanyagok együttesen hozzájárulnak a sportolók intenzív edzésmunkájának hatékonyabb elvégzésében. Emellett remekül támogatják az edzés utáni regenerálódást. 

5, Krónikus fáradtság szindróma

Nem kell sportolónak lennünk ahhoz, hogy érezzük a gyógygombák hasznos tulajdonságait. Ha mindig fáradtnak és lomhának érzed magadat a pihenés mennyiségétől függetlenül, lehetséges, hogy krónikus fáradtság szindrómában szenvedsz. Jelenleg nincs orvosság erre a betegségre, bár a gombák egy nagyon ígéretesnek tűnnek a fáradtságérzet enyhítésében, valamint a betegségben szenvedők életminőségének növelésében.

6, Az agyműködés serkentése

A gombák sokféleképpen segíthetik az agy működését.
Segíthetnek a memória fejlesztésében, segítik a koncentrációt, valamint a kognitív funkciókat is javítják. A gyógygombák emellett az idegi növekedési faktorok termelésében is részt vesznek. Ez egy fontos tényező az alzheimer, a parkinson-kór a demencia és még számos agyi megbetegedés kezelésében.
A gombáknak ezen pozitív hatásait nem érezhetjük azonnal, hogy kifejtsék hatásukat hosszú hónapokig kell fogyasztanunk őket.

7, Súlycsökkentés

A gombák kalóriában és sóban szegények, azonban tápanyagban gazdagok. Ezen kívül magas rosttartalommal rendelkeznek, ezáltal fogyasztásuk után hosszabb ideig fennáll teltségérzet, ezért kisebb a nassolásra való késztetés. Azok az emberek, akik sűrűn fogyasztanak gombákat általában egészségesebb testsúllyal rendelkeznek.

8, Cukorbetegség

A gombáknak hipoglikémiás hatása van, ez azt jelenti, hogy csökkentik, illetve szabályozzák a vércukorszintet. Növelik az inzulin receptorok érzékenységét, illetve csökkentik a neutrális zsírok mennyiségét, és megelőzik a cukorbetegséggel kapcsolatos egyéb szövődmények kialakulását.
Emellett alacsony a cukor-és szénhidrát tartalmuk, ezért remek táplálék a cukorbetegek számára.

9, Enyhítik az asztmát és az allergiát

Az allergiákat gyakran az okozza, hogy a test túlreagál bizonyos ingereket. Hasonlóképpen az asztma is a test gyulladásban lévő sejtjei által keletkezik. A gombák gátolják a hisztamin felszabadulását. A hisztamin egy olyan vegyület, amelyet a sejtek szabadítanak fel a sérülések, gyulladások vagy allergiák kialakulásakor. Valójában az allergia gyógyszerek is gyakran tartalmaznak antihisztamin nevezetű összetevőt. A gombák hasonlóan segítenek az asztma és az allergiák kezelésében. Csökkentik a gyulladásban lévő sejtek, és az antitestek számát, valamint korrigálják az immunrendszer egyensúlyát.

10, Stresszcsökkentés

Nem találtunk olyan tanulmányt, ami ezt igazolná, de rengeteg ember szerint a gyógygombák alkalmasak a stressz csökkentésére, kiváltképp a reishii gomba.
A hagyományos gyógyászatban a gombákat évszázadok óta használják a krónikus fáradtság szindróma és a stressz okozta feszültség kezelésére.

11, Termékenység

Nem vagyunk benne biztosak, hogy embereken tesztelték-e, de disznókon és egereken igen, és a cordyceps sinesis remek eredményeket mutatott a férfi termékenység és a spermiumok számának növelésében. Tehát ha férfi vagy, és a családalapítást tervezed, akkor ajánlatos lehet az étrendedbe beépíteni ezt a gombát. Nagy mértékekben növelheti a spermiumok számát és minőségét egyaránt.