A Reishi gyógygomba

A reishi gomba a számos gyógygomba egyike, amelyeket több száz éve, főként ázsiai országokban használnak fertőzések kezelésére. Újabban a tüdőbetegségek és a rák kezelésére is használják. A gyógygombák Japánban és Kínában már több mint 30 éve engedélyezett kiegészítői a szokásos rákkezeléseknek, és kiterjedt klinikai tapasztalatokkal rendelkeznek a biztonságos, önálló hatóanyagként vagy kemoterápiával kombinált alkalmazásukról. Valamint a reishi gomba lingzhi néven is ismert.


Miért szedik az emberek a reishi gombát? 

A reishi gombát az immunrendszer erősítésére, az alvás javítására, valamint a stressz és fáradtság csökkentésére használják. Az emberek olyan egészségügyi állapotok fennállása esetén is szednek reishi gombát, mint például:

 - magas vérnyomás

 - magas koleszterinszint

 - szív- és érrendszeri betegségek

 - máj- vagy vesebetegség

 - légzőszervi betegségek (például asztma) esetén

 - vírusos fertőzések (például influenza) esetén

 - HIV/AIDS esetén

 - rák esetén és támogatás gyanánt a kemoterápia mellé

 - fájdalmas övsömör kiütés esetén

 - erő és állóképesség fejlesztése

 - fáradtság

Van némi tudományos bizonyíték a hatékonyságukra, beleértve a laboratóriumi kutatásokat és néhány kisebb, embereken végzett vizsgálatot. A kutatók egyre inkább kezdik vizsgálat alá venni ezen gombák kémiai összetételét, hogy jobban megértsék, hogyan és hogy vajon hatásosak-e az egyes állapotok esetében.


A dózisok olyan tényezőktől függhetnek, mint például:

 - életkor

 - az adott állapot, amelyre a gombát felírják

 - a gomba fajtája

 - az egyén általános egészségi állapota.


A reishi gombát, mint élelmiszert be lehet szerezni természetes úton?

A reishi gombát termesztik és élelmiszerként árulják, de kemény és keserű ízű lehet. Ha egészségügyi okokból fogyasztják, általában szárítva vagy kivonat formájában lehet bevenni, a legismertebb formái a tinktúra, a tabletta vagy a por formátum.


Milyen kockázatokkal jár a reishi gomba szedése?

Három-hat hónapon keresztül történő alkalmazás esetén a reishi gomba allergiás reakciót okozhat, amely szárazsággal jár együtt a száj, a torok és az orrüregek területén. Okozhat még szédülést, viszketést, kiütést, fejfájást, gyomorpanaszokat, orrvérzést, véres székletet. A reishi gomba szedése kockázatosabb lehet, ha alacsony a vérnyomása, vagy ha vérnyomást emelő terápiát alatt áll, ha cukorbetegség elleni gyógyszereket szed, ha immunrendszeri rendellenessége van, esetleg gyógyszeres kezelés alatt áll. A reishi gomba nagyobb dózisú szedése esetén valószínűbb lehet a vérzés azoknál az embereknél, akiknek nagyon alacsony a vérlemezkeszáma.

Kerülje továbbá a reishi gomba használatát, ha terhes vagy szoptat, mert arról még nem áll rendelkezésre elegendő tanulmány, hogy ilyen esetekben mennyire biztonságos a használata.

A Reishi gomba növelheti a vérzés kockázatát. Így annak szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, amennyiben véralvadásgátló vagy trombocitagátló gyógyszereket szed. A Reishi gomba kölcsönhatásba léphet a magas vérnyomásra szedett gyógyszerekkel is.
Szintén érdemes a lehetséges kölcsönhatásokat megvitatni akkor is, ha más gyógynövényeket vagy étrendkiegészítőket szed, amelyek megakadályozhatják a normális véralvadást vagy csökkenthetik a vérnyomást.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) ellenőrzi az étrend-kiegészítőket, azonban a gyógyszerek helyett az élelmiszerek kategóriájába sorolja őket. A gyógyszergyártókkal ellentétben az étrendkiegészítők gyártóinak nem kell bizonyítaniuk, hogy termékeik biztonságosak vagy hatékonyak, mielőtt forgalomba hoznák őket, így fontos, hogy meggyőződjön róla, hogy biztos forrásból szerzi-e be őket.