A Resihi gomba 6 előnye

A keleti orvoslás számos különböző növényt és gombát használ. Érdekes módon a reishi gomba különösen népszerű. Számos lehetséges egészségügyi előnye van, többek között az immunrendszer erősítése és a rák elleni küzdelem. Ez a cikk elmondja, mit kell tudni a reishi gomba lehetséges hatásairól.

Mi az a reishi gomba?

A reishi gomba, egyéb nevein Ganoderma lucidum vagy lingzhi, egy olyan gombafajta, amely Ázsia különböző meleg és párás helyein nő. Ez a gomba sok éven át a keleti gyógyászat egyik legfőbb alapanyaga volt. A gombában számos molekula található, köztük triterpenoidok, poliszacharidok és peptidoglikánok, amelyek felelősek lehetnek az egészségügyi hatásaiért.

Míg maga a gomba frissen is fogyasztható, addig gyakori a gomba porított formáinak vagy kivonatainak a használata is, amelyek tartalmazzák ezeket a specifikus molekulákat. A gomba ezen különböző formáit állati és emberi vizsgálatok során sejtekben tesztelték. 

Az alábbiakban a reishi gomba 6 tudományosan vizsgált előnyét mutatja be ez a cikk.

1. Az immunrendszer erősítése

A reishi gomba egyik legfontosabb hatása, hogy erősíti az immunrendszert. A kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a reishi képes befolyásolni a fehérvérsejtek génjeit, amelyek az immunrendszer meghatározó részét képezik. Mi több, ezek a vizsgálatok azt találták, hogy a reishi egyes formái megváltoztathatják a fehérvérsejtek gyulladásos útvonalait.

Rákos betegeken végzett kutatások kimutatták, hogy a gombában található molekulák némelyike növelheti a fehérvérsejtek egy típusának, a természetes ölősejteknek az aktivitását. A természetes ölősejtek a fertőzések és a rák ellen küzdenek a szervezetben. Egy másik tanulmány szerint a reishi növelheti más fehérvérsejtek, a limfociták számát a vastagbélrákban szenvedőknél.

Bár a reishi gomba immunrendszerre gyakorolt legtöbb jótékony hatását beteg emberek esetében tapasztalták, néhány bizonyíték azt mutatja, hogy az egészséges emberek számára is segítséget nyújthat.

Egy vizsgálatban a gomba stresszes körülményeknek kitett sportolóknál javította a nyiroksejtek működését, ami segít a fertőzések és a rák elleni küzdelemben. Más, egészséges felnőtteknél végzett kutatások azonban nem mutattak javulást az immunfunkció vagy a gyulladás terén 4 héten át történő reishi kivonat szedése után.

Összességében egyértelmű, hogy a reishi hatással van a fehérvérsejtekre és az immunfunkcióra. További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy az egészséges és a beteg egyéneknél milyen mértékű előnyökkel jár a fogyasztása.

2. Rákellenes tulajdonságok

Potenciális rákellenes tulajdonságai miatt sokan fogyasztják ezt a gombát. Egy több mint 4000 mellrákból kilábaló egyénen végzett tanulmány szerint mintegy 59%-uk fogyasztott reishi gombát. Emellett több kémcsőben végzett vizsgálat is kimutatta, hogy fogyasztása a rákos sejtek elhalásához vezethet. Ezen vizsgálatok eredményei azonban nem feltétlenül azonosak az állatok vagy emberek esetében elért hatékonyságával.

Egyes kutatások azt vizsgálták, hogy a reishi a tesztoszteron hormonra gyakorolt hatása miatt jótékony hatással lehet-e a prosztatarákra. Míg egy esettanulmány kimutatta, hogy a gombában található molekulák embereknél visszafordíthatják a prosztatarákot, addig egy nagyobb ellenőrző vizsgálat nem támasztotta alá ezen eredményeket.

A reishi gomba vastagbélrák megelőzésében vagy leküzdésében betöltött szerepét is vizsgálták. Egyes kutatások kimutatták, hogy 1 éven át tartó reishi kezelés csökkentette a daganatok számát és méretét a vastagbélben.

Ezenfelül egy több vizsgálatról szóló részletes jelentés szerint a gomba jótékonyan hathat a rákos betegekre. Ezen előnyök közé tartozott a fehérvérsejtek aktivitásának növelése - amelyek segítenek a rák elleni küzdelemben - valamint a rákos betegek életminőségének javítása.

A kutatók szerint azonban a reishit a hagyományos kezeléssel kombinálva kell alkalmazni, nem pedig azt helyettesítve. Ezen tények alátámasztására azonban sokkal több kutatásra van szükség.

3. Küzdhet a fáradtság és a depresszió ellen

Gyakran leginkább a reishi immunrendszerre gyakorolt hatását hangsúlyozzák, de más potenciális előnyei is vannak. Ezek közé tartozik a fáradtság és a depresszió csökkenése, valamint a jobb életminőség.

Egy tanulmány 132 neuraszténiában szenvedő embernél vizsgálta a hatását, ez egy nehezen definiált állapot, amely fájdalmakkal, szédüléssel, fejfájással és ingerlékenységgel jár együtt. A kutatók megállapították, hogy a fáradtság csökkent és a közérzet javult az étrendkiegészítők 8 hetes szedése után. Egy másik tanulmány szerint egy 48 mellrákból felgyógyuló emberből álló csoportnál a fáradtság csökkent és az életminőség javult a 4 hétig tartó reishi por formátumú szedése után. Mi több, a vizsgálatban résztvevők kevesebb szorongást tapasztaltak és kevésbé voltak depressziósak.

Míg a reishi gomba ígéretes lehet bizonyos rendellenességekben vagy betegségekben szenvedő emberek számára, addig az nem világos, hogy egészséges emberek számára milyen előnyökkel járhat.

4. A szív egészsége

Egy 26 emberen végzett 12 hetes vizsgálat kimutatta, hogy a reishi gomba növelheti a "jó" HDL-koleszterinszintet és csökkentheti a trigliceridszintet. Más, egészséges felnőtteken végzett kutatások azonban nem mutattak javulást ezen szívbetegségek kockázati tényezőiben.

Sőt, egy nagyszabású elemzés 5 különböző, mintegy 400 embert tartalmazó vizsgálatot követően sem mutatott ki kedvező hatást a szív egészségére. A kutatók megállapították, hogy a reishi gomba akár 16 héten keresztül történő fogyasztása nem javította a koleszterinszintet.

Összességében több kutatásra van szükség a reishi gombával a szív egészségére gyakorolt hatásával kapcsolatban

5. A vércukorszint-szabályozás

Számos tanulmány azt jelezte, hogy a reishi gombában található molekulák képesek csökkenteni a vércukorszintet állatokban.

Néhány embereken végzett előzetes kutatás hasonló eredményekről számolt be.
A kutatások többsége azonban nem támasztotta alá ezt az előnyt. Több száz résztvevő értékelése után a kutatók nem találtak előnyöket az éhgyomri vércukorszintre.

Vegyes eredményeket tapasztaltak az étkezések utáni vércukorszintre vonatkozóan. Egyes esetekben a reishi gomba csökkentette a vércukorszintet, de más esetekben viszont nem mutatott hatást. Ebben az esetben is több kutatásra van szükség.

6. Antioxidáns állapot

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segíthetnek megelőzni a sejtek károsodását. E fontos funkció miatt jelentős érdeklődés mutatkozik az olyan élelmiszerek és étrend-kiegészítők iránt, amelyek fokozhatják a szervezet antioxidáns helyzetét.

Sokan állítják, hogy a reishi gomba hatékony erre a célra. Számos vizsgálat azonban nem talált változást két fontos vérben lévő antioxidáns enzim szintjében, miután a gombát 4-12 héten keresztül fogyasztották.

Az ajánlott adagolás a használt formátumtól függően más és más

Néhány élelmiszerrel vagy étrendkiegészítővel ellentétben a reishi gomba adagolása jelentősen változhat aszerint, hogy milyen formában használjuk.

A legnagyobb dózisok akkor tapasztalhatók, ha valaki magát a gombát fogyasztja. Ezekben az esetekben az adagok a gomba méretétől függően 25 és 100 g között mozoghatnak. A friss gomba helyett általában a gomba szárított kivonatát használják. Ezekben az esetekben a dózis körülbelül tízszer kisebb, mint amikor magát a gombát fogyasztják el.

Például 50 g reishi gomba körülbelül 5 g gombakivonattal egyezik meg. A gombakivonat dózisai változóak, de naponta jellemzően nagyából 1,5 és 9 g között mozognak. Ezenkívül egyes étrendkiegészítők a kivonatnak csak bizonyos részeit használják. Ezekben az esetekben az ajánlott dózisok jóval alacsonyabbak lehetnek a fent említett értékeknél.

Mivel a javasolt dózis nagymértékben eltérhet attól függően, hogy a gombát milyen formájában használjuk, nagyon fontos tudni, hogy melyik típust szedjük.

Lehetséges mellékhatások

Egyes kutatások szerint azok, akik 4 hónapon keresztül szedték a reishi gombát, majdnem kétszer akkora valószínűséggel tapasztaltak mellékhatást, mint azok, akik placebót szedtek.

Ezek azonban kisebb hatások voltak, és a gyomorpanaszok vagy emésztési zavarok enyhén megnövekedett kockázatát foglalták magukban. A máj egészségére gyakorolt káros hatásáról nem számoltak be.

Mindazonáltal több olyan embercsoport is van, akiknek valószínűleg érdemesebb kerülniük a reishit. Ide tartoznak azok, akik terhesek vagy szoptatnak, vérzékenységben szenvednek, műtét előtt állnak, vagy alacsony a vérnyomásuk.