Gyógygombákkal a rák ellen?

Az Amerikai Nemzeti Rákellenes Intézet (NCI US) nemrégiben belekezdett a természetes alapanyagokból, vagyis növényekből, tengeri élőlényekből és mikroorganizmusokból kivonható új gyógyszerek kutatásába. 1956-ban az Intézet belefogott néhány növényi eredetű gyógyszer és hatóanyag tanulmányozásába, anti-tumor terápiás kutatások érdekében, amikből ma már használatban lévő rák gyógyítóterápiák és hasznos anti-tumor tulajdonságokkal bíró gyógyszerek születtek. 

A gombák olyan gyógyszerek alapanyagainak tartalmazzák egy hatalmas, még fel nem fedezett forrását, amik új, hatékony gyógyszerek gyártásához vezethetnek. Kimeríthetetlen forrását jelentik a poliszacharidoknak, amik rákellenes és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a gombákban található poliszacharidok a rákos sejteket nem közvetlenül támadják, hanem ezen sejtek ellen egy természetes védekező mechanizmust indítanak be a gazdatestben. A Phellinus linteus egy bazídiumos-gombaféle, amit előszeretettel használ a gyógyszeripar Amerikában, Afrikában és Ázsiában. A poliszacharidok biológiai komponensük, melynek kinyeréséből gyógyszer készül. Olyan gombákból vonható ki, amelyek immunerősítő és rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Agaricus bisporus

Az Agaricus bisporus-ból kiynert kivonat poliszacharid összetevőjét, amit világszerte elterjedt diétás étrend kiegészítőként reklámoznak immunerősítő és vesetisztító hatása miatt, rákos betegek kezelésére is használják. Az egyik fő komponense annak az étrendnek, ami csökkenteni tudja a mellrák kialakulásának esélyét nőknél. Ráadásul elérhető bárki számára világszerte, mert nagyon olcsó az előállítása és képes megelőzni a rákos sejtek kialakulását, így egy kiváló prevenciós produktumként tekinthetünk rá.

A Pleurotus gombák gyógyszeripari jelentősége igen nagy. A belőle kinyert gyógyszeralapanyagok kiváló vérnyomáscsökkentők és a cukorbetegség kezelésére is alkalmazzák. A Dél-Indiában honos gomba metanolos kivonata pedig egerekben lévő rákos sejteket pusztított sikeresen, így egy nap akár számunkra is hasznos gyógyszer alapanyag lehet.

Lentinus edodes, avagy a shiitake gomba lentinán kivonata az eddigieknél is jobb rákellenes gyógyszeralapanyagként debütált a többi gomba poliszacharidhoz képest. A shiitake gomb  poliszacharid kivonata több kísérlet során is sikeresen kezelte a rákos megbetegedéseket. A lentinán citosztatikus (avagy rákos sejt szaporodását gátló) hatása nagyban függ a gazdatest immunrendszerének reakciójától. A lentinán egy olyanpoliszacharid vegyület, ami szén, oxigén és hidrogén atomokból áll. Ez a kémiai vegyület sikeresen növelte a rákos betegek felépülési rátáját, főleg gyomor és végbél rák esetén. 

Grifola frondosa, magyarul a bokrosgombából származó béta-glükán és glikoprotein fehérjék rákellenes tevékenységet mutattak több esetben is. Mára már kivonat formájában  is elérhetővé vált számunkra, aminek immunerősítő és rákpusztító hatást tulajdonítottak és szájon át is alkalmazható.

Néhány gomba citotoxikus és rákpusztító potenciálja 

Immunerősítő Tevékenység

Bizonyos vegyületek, mint egyes fehérjék, peptidek, lipopoliszacharidok, glikoproteinek és lipidszármazékok az emberi szervezetre pozitív hatással bíró molekulák közé tartoznak. Szintén nagy fontossággal bírnak a poliszacharidok is, immunerősítő tulajdonságuk miatt, amiket kimeríthetetlen mennyiségben találunk a gyógygombákban.

Szervezetünk immunrendszere döntő szerepet játszik a sejtszintű védettségünk érdekében a fertőzések és számos tumor ellen. Ez a természetes védekező mechanizmus úgy kompenzál a folyamatosan megjelenő vírusok és rosszindulatú daganatok ellen, hogy a rendelkezésére álló immunrendszer variánsok kombinációját használja fel. Ezeket a kombinációkat a makrofágok, neutrofilok, természetes ölősejtek és dendritikus sejtek alkotják. Az immunrendszer sejtjeit a citokinek és különböző gyulladások a szervezet megvédésére kényszerítik. Ezzel történik meg az immunrendszer válasza és ezért játszanak döntő szerepet az immunerősítő poliszacharidok is. 

Lentinus edodes, vagyis a shiitake gombából állítanak elő kettő kiemelt fontosságú összetevőt: a micélium kivonatot és a lentinánt. A lentinán már a feljebb részletesebben leírt módon stimulálja a gazdatest immunrendszerét a rákos sejtek pusztítására. A lentinán képes az immunrendszer sejtjeit oly módon stimulálni, hogy azok a rákos sejteket képesek legyen elnyomni. Noha ezt a folyamatot nehezen tudták csak produkálni, mind kémcsőben, laboratóriumi körülmények között, mind pedig élő, organikus szervezetben képesek voltak bemutatni, így felléptünk a lépcső első fokára. 
A lentinán képes meggátolni a prosztaglandin szintézisét. Ez a folyamat lassítja  a T-sejtek képződését állatokban és emberekben egyaránt, viszont a lentinán  növeli a T-sejtek és természetes ölősejtek aktivitását, aminek kulcsfontosságú szerepe van pl. a rák elleni küzdelemben.

A lentinán kutatások szerint az immunrendszer működését képes pozitívan stimulálni

Emellett értágító hatású, és elősegíti a szervezet védekező mechanizmusát segítő citotoxikus T-sejtek képződését.

Ebből kifolyólag a lentinán szervezetünkre kifejtett pozitív hatása révén elősegíti a citotoxikus sejtek, makrofágok, T-sejtek és természetes ölősejtek  termelődését illetve a T-sejtek osztódását is.

Ganoderma lucidum, a „halhatatlanság gombája”, amit már az ősi Kínában és más ázsiai országokban is használtak kb. 2000 éve. Természetes immunserkentő hatással rendelkeznek a belőlük kinyert vegyületek, beleértve a poliszacharidokat és fehérjéket.  

Schizophyllum commune, a hasadtlemezű gomba fontos tulajdonságai közé tartozik a rákellenes sejtreakció stimulációja, amit a gazdatestből vált ki. Ez a gomba leginkább a T-sejtekre van hatással, így mindenképpen szüksége van ép, egészséges és működő sejtállományra a gazdaszervezetben. A következő hatásai vannak:

- elősegíti a T-sejtek képződését
- serkenti a makrofágok képződését
- segíti amakrofágok és limfociták képződését, amik elősegítik az immunrendszer védekező mechanizmusának megfelelő működését