Melyik a 8 legjobb gyógygomba?

A gombák a leggyakoribb betegségek kezelésében hasznot nyújthatnak a legkisebb panaszoktól kezdve, mint például az alacsony energiaszint, vagy a gyulladások, egészen a komoly szívbetegségekig. Bármi panasza van, a gombák között biztos lesz legalább egy, amely enyhíti azt. A probléma az, hogy nem mindenki tudja, hogy bizonyos tünetek kezelésére milyen gombák lehetnek alkalmasak.

Ebben a cikkben megosztunk egy listát a 8 legtöbbet tanulmányozott gyógygombáról:

1., Reishi gomba

A gyógygombák közül a reishi-nek van vitathatatlanul a legtöbb pozitív hatása, valamint ezt a gombát használják a gyógyászatban a legrégebb óta.

Az ókori kínai gyógyászatban volt legelőször jelen. Érdekes tény, hogy a reishi a “halhatatlanság gombája” néven vált ismertté Kínában.

Ez a gomba rengeteg színben előfordul a természetben, de a legerősebb hatóanyag tartalommal a piros reishi rendelkezik.

A reishi gomba fogyasztását általában a szívbetegségekre, a rák kezelésére, cukorbetegségre, gyulladások csökkentésére, májkárosodásra és még számos egyéb betegség kezelésére ajánlják. 

Fontos tudni, hogy a reishi nem egy étkezésre alkalmas gomba, keserű íze és szilárd (fás) állaga miatt. A keserű ízt a terpenoidoknak tudhatjuk be, melyek a reishi gyulladáscsökkentő hatóanyagai.

Ezt a gombát általában levesekben, teákban ajánlatos fogyasztani, de kiszárítva port is lehet belőle készíteni, így kapszulákban is fogyaszthatók. A legmagasabb hatóanyag tartalommal azonban a jó minőségű étrend-kiegészítők rendelkeznek.

2., Chaga (hamvaskéreg) gombák

A chaga egy nagyon érdekes gyógygomba, mely sokkal inkább hasonlít a faszénre, mint egy gombára. Ha meglátja egy fán, arra gondolna, hogy villám csapott a fába, vagy a fa kigyulladt és amiatt néz ki így, de nem. Sőt, ez a gomba belül nagyon szép halvány narancssárga színnel rendelkezik. Ez a gomba szinte kizárólag a nyírfán nő. A chaga gombát általában a rák ellen alkalmazzák, emellett remek hatással lehet duzzanatok, sebek gyógyítására. A chaga ezen kívül enyhe vércukorszint csökkentő hatással is rendelkezik.

3., Lepketapló gomba

A színes lepketapló gombák, ahogy nevük is sugallja, rendkívül színesek, és élőhelyüktől függően lehetnek különböző árnyalatúak és méretűek. Ez a gyógygomba rengeteg helyen előfordul, de főképp Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában.

Ezek a kiváló gyógygombák számos betegség kezelésére alkalmasak, de leggyakrabban a rákos megbetegedések ellen használják kiegészítő kezelésként.

4., Maitake gomba (bokrosgomba)

A maitake akár kosárlabda méretűre is megnőhet. Ezt a gyógygombát a magas vérnyomás, a rák és a cukorbetegség kezelésére használják, ezen kívül a koleszterin szintet is szabályozza.

Az eddig felsorolt gombákkal ellentétben ezt meg is lehet enni. Annak ellenére, hogy a fákon nő, nem taplógomba. Nagyon jó állaga van, ezen kívül finom, lágy ízű. Tehát ez a gyógygomba nem csak gyógyhatása, de finom íze miatt is remek!

5., Oroszlánsörény gomba

Ez a furcsán kinéző, bár ehető gyógygomba ízeiben a homárhoz hasonlít a legjobban. Az oroszlánsörény gomba nagyra tud nőni, és bozontos fehér megjelenése miatt hajhoz, vagy a kisebb méretűeket fogakhoz hasonlítják. Ha félbevágja, az állagát tekintve kissé a karfiolra hasonlíthat. Az oroszlánsörény gombát finom íze miatt is érdemes fogyasztani, de ezen kívül nagyon hasznos lehet a tumorok növekedésének megállítábában, valamint olyan vegyületeket tartalmaz, melyek segítik az agy szöveteinek regenerációját. 

Jelenleg az Alzheimer-kór kezelésére és megelőzésére való képessége miatt tanulmányozzák.

6., Cordyceps gomba (hernyógomba)

A cordyceps egy nagyon érdekes gyógygomba, érdemes kipróbálni számos gyógyászati hatása miatt.

  • Erős rák ellenes hatóanyagokat tartalmaz, főleg a leukémia kezelésére ajánlott

  • Rengeteg antioxidánst tartalmaz

  • A koleszterin szint szabályozására, és a szívbetegségek kezelésére ez az egyik legjobb gyógygomba.

  • Nemcsak a koleszterin szintet szabályozza, hanem az artériákat is kitágítja.

Ez azt jelenti, hogy a sportolók számára is nagyszerű, mivel erősíti az ereket és a szívet is.

7., Shiitake gomba

Most olyan gombákat mutatunk be, melyekkel találkozhatott már akár a boltokban is. A shiitake gombát főleg az ázsiai konyhában használják, legtöbbször levesekben fogyasztják. Mint a legtöbb gyógygomba, a shiitake is remek a rák kezelésére, illetve a koleszterin csökkentésére. A shiitakéban megtalálható egy rendkívül erős vegyület, melyet lentinánnak nevezünk.

A shiitake remek vírusfertőzések kezelésére is, mint például a hepatitis C vagy a HIV, mivel az immunrendszert erősíti. 

8., Laskagomba

A legtöbb ember csak főzésre használja ezt a remek gombát, de fontos tudni, hogy rengeteg gyógyászati haszna van.

Azon kívül, hogy a laskagomba tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami segíthet a gyulladások enyhítésében, a koleszterinszint csökkentésében, illetve fokozza az agyműködést. A rákos sejtek növekedése ellen is remek lehet.