Minden, amit tudnia érdemes a Maitake gombáról

Mi az a maitake gomba?

A "maitake" japánul táncoló gombát jelent. A gomba állítólag onnan kapta a nevét, hogy az emberek örömükben táncra perdültek, amikor rátalálták a vadonban és felfedezték annak gyógyító tulajdonságait.

Ez a gomba egyfajta adaptogén. Az adaptogének segítik a szervezetet bármilyen mentális vagy fizikai nehézséggel szembeni küzdelemben. Valamint a szervezet kiegyensúlyozatlan rendszereit is szabályozzák. Bár ez a gomba már csak az íze miatt is felhasználható a receptekben, de ezenfelül gyógygombának is számít. A gomba vadon nő Japán, Kína és Észak-Amerika egyes részein. Tölgyfák, szilfák és juharfák aljánál nő. Akár otthon is termeszthető, bár nem jellemző, hogy olyan jól fejlődne, mint a vadonban. A gombát általában az őszi hónapokban lehet fellelni.

Bár a maitake gombát Japánban és Kínában már évezredek óta használják, az Egyesült Államokban csak az elmúlt húsz év során vált népszerűvé. Az emberek dicsérik ezt a gombát, mert egészséget, vitalitást és hosszú életet ígér.

 

Milyen egészségügyi előnyök köthetők a maitake gombához?

Más gombákkal összehasonlítva a maitake jobb eredményeket mutatott a rák és más egészségügyi állapotok megelőzésében és kezelésében. A maitake az általános immunitásra is pozitív hatással van.

A maitake gomba gazdag:

     - antioxidánsokban

     - béta-glükánokban

     - B- és C-vitaminokban

     - rézben

     - káliumban

     - rostban

     - ásványianyagokban

     - aminosavakban

Valamint a gombák:

     - nátriumtartalma és

     - kalóriatartalma alacsony;

     - sem koleszterint,

     - sem zsírt nem tartalmaznak.

A tudósok jelenleg azt vizsgálják, hogy a gomba milyen egyedülálló módon támogatja az általános egészséget és küzd meg a betegségekkel.

 

Mit mond a kutatás

A laboratóriumi kutatások azt sugallják, hogy a maitake hatékony lehet bizonyos betegségek kezelésében. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék az emberekre gyakorolt hatását, de a jelenlegi eredmények ígéretesek.

Rák

Egy 2013-as tanulmány szerint a maitake D-frakciója hasznos lehet a mellrák megelőzésében és kezelésében. A kutatók szerint ez a gomba felveheti a harcot a rákos sejtek növekedése és szaporodása ellen.

A maitake gombáról kimutatták, hogy egerekben elnyomja a tumor növekedését. A tumor ellen harcoló sejtek számát is növelheti. Ez arra utal, hogy szájon át szedve emberi szervezet számára is hatékony lehet a rák kezelésében.

Egy korábbi tanulmány szerint a maitake D-frakció, amely egy kivonat, hatékony az emberi rákos sejtek elpusztításában. Egy olyan fehérjével együtt szedték, amely szintén a rák ellen küzd, és sikerült vele növelni a fehérje hatékonyságát.

Koleszterin

A kutatók egy 2013-as tanulmányban megállapították, hogy a maitake porított kivonata egerekben csökkentette a koleszterinszintet. Azt is kimutatták, hogy növeli az energiát adó zsírsavakat. Emiatt a kutatók elmélete az, hogy a maitake gomba fogyasztása segíthet az artériák egészségének megőrzésében.

2-es típusú cukorbetegség

Egy 2015-ös tanulmány eredményei kimutatták, hogy a maitake gomba pozitív hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő patkányokra. A vizsgálat során a maitake gomba fogyasztása pozitív hatással volt a patkányok glükózszintjére. Ez arra utal, hogy a gomba alkalmas lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére az emberek esetében is.

A maitake gomba szintén hasznos lehet:

     - az immunrendszer működésére nézve;

     - megfázás és influenza vírusok,

     - magas vagy alacsony vérnyomás,

     - a kemoterápia mellékhatásainak kezelésére.

 

Hogyan építse be a maitake gombát a kezelésébe?

Ha a maitake gombát az egészsége fokozására használja, akkor bármilyen ételhez hozzáadhatja, amelyhez általában is gombát adna. Hozzáadhatja sült ételekhez, salátához, tésztához, pizzához, omlettekhez vagy leveshez. A gombát vajban is megsütheti vagy grillezheti. A maitake erős, földes ízű, ezért előbb győződjön meg róla, hogy szereti-e az ízét, mielőtt bármilyen ételhez hozzáadná.

Ha frissen vásárolja a maitake gombát, akkor vásárolja egészben, hogy minél tovább fogyasztható maradjon. Papírzacskóba csomagolva tárolja a hűtőszekrényben. Egyes élelmiszerboltokban szárítva is kapható. Jól fagyasztható így, mindig tarthat belőle otthon.

A maitake folyékony koncentrátumként vagy száraz formában, kapszulában, illetve tablettában is fogyasztható. Amennyiben úgy dönt, hogy étrendkiegészítő gyanánt szedi, keresse a maitake D-frakciót, amely a gombának a kivonata.

A helyes adagolás az életkortól, a testsúlytól és az egészségi állapottól függ. Valamint az adott márkájú étrendkiegészítő tényleges erősségétől is. Használat előtt mindenképpen olvassa el figyelmesen az utasításokat. Nagyobb adagok szedése előtt mindig egyeztessen orvosával, és gondosan figyelje meg hogyan reagál a szervezete. Ha bármilyen szokatlan tünetet vagy kellemetlenséget kezd tapasztalni, hagyja abba a használatát, és forduljon orvosához. Néhány hét vagy hónap is eltelhet, mire észrevehető különbséget érez. A C-vitaminnal együtt történő szedése fokozhatja előnyeit.


Kockázati tényezők, amelyeket érdemes figyelembe venni

A maitake emészthető, amíg a gomba nem túl régi. Ha régebbi, akkor a gomba keménysége miatt nehezen lesz emészthető. Amennyiben megfőzi a gombát az javíthatja emészthetőségét.

Habár az allergiás reakciók és a gyomorpanaszok kevésbé gyakoriak, ritkán mégis előfordulhatnak. Ellenben az gyakoribb, hogy a szervezet jól tolerálja a maitake gombát.
Ha cukorbetegségben szenved, fogyasztása előtt konzultáljon orvosával. A maitake hatással lehet a vércukorszintjére. A vérnyomását is csökkentheti, ezért mindenképpen beszélje meg orvosával a lehetőségeket, amennyiben alacsony vérnyomása van.

Műtétet követő két héten belül nem szabad maitake gombát fogyasztani, sem akkor, ha vérzési rendellenességben szenved. Amennyiben terhes, szoptat, vagy autoimmun betegségben szenved, használat előtt egyeztessen orvosával.