Varázsgombák: A Maitake gyógygomba

Az összes zöldség közül a gomba az, amely a legjobban megosztja a véleményeket. Valójában kicsit olyan, mint a Marmite: egyesek imádják, míg mások szerint íze a lábéra hasonlít. De akár szeretik, akár nem, a gombák a kiegyensúlyozott étrend tápanyagdús kiegészítői, számos vitamint és ásványi anyagot, többek között B6-vitamint, magnéziumot, cinket és káliumot tartalmaznak. De mivel szó szerint több ezer fajtája létezik - csiperke, shiitake, portobello, hogy csak néhányat említsünk -, amelyek mindegyike sajátos tulajdonságokkal büszkélkedhet, néha nehéz lehet eligazodni a gombával kapcsolatos tények között.

Egyre nagyobb figyelmet kap a maitake gomba, egy adaptogén fajta, amely egyre gyakrabban jelenik meg az éttermek étlapjain, és mindenféle wellness termékhez is hozzáadják.

Mi az a maitake gomba?

A maitake gomba egy olyan gombafajta, amely a telepített erdők fáinak tövében nő, a haldokló tölgyfák vagy azok tönkjei a legjobb hely számukra, leginkább itt találhatók meg, különösen az őszi hónapokban. Az Egyesült Királyságban gyakran találkozhatunk a csomagoláson vagy az étlapokon a "bokrosgomba" kifejezéssel, bár a japán maitake szó valójában "táncoló gombát" jelent.

Vannak-e egészségügyi tulajdonságai a maitake gombának?

A maitake gomba gyógyhatása miatt régóta nevezetes Ázsia különböző országaiban, és a legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a hiedelem megállja a helyét, mivel bizonyítékok utalnak arra, hogy a gomba mindenféle egészségügyi állapotra, többek között a D-vitamin-hiányra, a cukorbetegségre és a rákra is jótékony hatással lehet.

Cukorbetegség

Több tanulmány is megerősítette, hogy a maitake gomba antidiabetikus hatással rendelkezhet, de 2002-ben egy tanulmány ennél is tovább ment, és kijelentette, hogy - bár még több kutatásra van szükség - a gyógyszerek "természetes alternatíváját" jelentheti, és felvette azon természetes termékek listájára, amelyek "legalább bizonyos mértékben képesek megbirkózni az inzulinrezisztenciával". Természetesen mindig konzultáljon orvosával, amennyiben változtatást hajtana végre a kezelésén.

Rákellenes tulajdonságok

Egy egereken végzett tanulmány a maitake D-frakció, a maitake gomba bioaktív kivonatának hatékonyságát vizsgálta, és megállapította, hogy: "A maitake D-frakció hatásos az emlő, a tüdő, a máj, a prosztata és az agy rákos megbetegedései ellen", lelassítva mind a daganatok kialakulását, mind az áttét képződését. Érdekes módon a tanulmány azt is hozzátette, hogy "sok más gombakivonattal ellentétben, amelyeket intravénásan kell beadni, a Maitake D-frakció szájon át bevéve is igen hatékonyan képes meggátolni a tumor növekedését".

D-vitamin

A D-vitamin a szervezet azon fegyvere, amely szabályozza a kalcium és a foszfát mennyiségét, a két tápanyagot, amelyek kulcsfontosságúak a csontok, a fogak és az izmok csúcsformában tartásához. Nyáron nem okozhat túl nagy gondot a szervezet D-vitamin-szükségletének kielégítése a napfénynek köszönhetően, de a téli hónapokban, amikor több időt töltünk a négy fal között, ez már nehezebbé válhat. Az NHS (Angol Egészségügyi Szolgálat) azt javasolja, hogy a felnőttek ebben az időszakban napi 10 mikrogramm mennyiségben pótolják a szükségletüket.

Bár az olyan táplálékforrások, mint az olajos halak, a máj, a tojássárgája és a vörös húsok további D-vitamin-forrásokat kínálnak, a vegán étrendet követők számára ezek nem igazán jelentenek lehetőséget. Lenyűgöző azonban, hogy több tanulmány is kimutatta a gombák hatékonyságát a D-vitamin-ellátás terén, amely listán a maitake úgy szerepel, mint amely "bizonyítottan lényegesen több D2-vitamint biztosít más fajtákkal szemben".

Természetesen egyetlen élelmiszer önmagában nem fogja megoldani az egészséges étkezés kérdését, így továbbra is kiegyensúlyozott étrendet kell fenntartania, de ezen érvek mindenképpen amellett szólnak, hogy beépítése az étrendjébe.